18.mar. Kl.19:00
Ibsenhuset, Peer Gynt-salen
Merete Morken Andersen og Sverre Mørkhagen

DENNE FORFATTERSAMTALEN UTSETTES TIL HØSTEN.
FØLG MED!

AVLYST

Vi ser oss dessverre nødt til å avlyse denne forfattersamtalen på grunn av den rådende korona-smittefaren. Kjøpte billetter vil bli refundert.

Følg med på Ibsenhusets nettsider for videre oppdateringer om Ibsenhusets arrangementer.

Merete Morken Andersen og Sverre Mørkhagen skriver kunstnerbiografier som både begeistrer og forarger; Mørkhagen om Henrik Ibsen og Morken Andersen om Amalie Skram.

Livsfortellinger. Kunstnerbiografier. Vi spør: Kan vitenskapens krav om etterrettelighet kombineres med fortellingens potensial for innlevelse? Ja, mener Merete Morken Andersen og Sverre Mørkhagen.

Samtaleleder er anmelder i Aftenposten Preben Jordal. Den erfarne litteraturviteren og anmelderen har stått midt i mange debatter om norsk litteratur.

Mens lesere og flere anmeldere tok begeistret imot Ibsen … den mærkelige Mand og Blodet i årene. Amalie Skram og hennes tid, haglet kritikken fra historikere og eksperter.

“Merete Morken Andersens ferske bok om Amalie Skram og hennes tid følger ulike personer gjennom montasjer og uortodokse grep. Hva vinner biografien på å bestå av kryssklipp?” spør Dagens Næringslivs anmelder Susanne Hedemann Hiorth. Morken Andersen har benyttet seg av en spesiell metode og forlaget omtaler biografien som “en grensesprengende biografisk collage”. Morgenbladets anmelder Frode Johansen Riopelle påpeker at Morken Andersen her tar i bruk teknikker som Espen Søbye i arkivstudien om Johan Scharffenberg, og Dag Solstad i sin slektsforskningsroman fra Telemark, demonstrativt har avfeid som respektløst lurendreieri når hun kontekstualiserer, historiserer og fortolker historiske kilder i et forsøk på å leve seg inn i Amalie Skram.

At det har stormet rundt Sverre Mørkhagens Ibsen-biografi Ibsen … den mærkelige Mand er noe vi i Skien har fått med oss. Mørkhagens biografi høstet en sekser i Dagbladets Marius Wulfsbergs anmeldelse, men har fått landets Ibsen-forskere til å rase over hans spekulasjoner i tesen om at den 15 år gamle Henrik kan ha blitt barnefar i Skien med en 13 år gammel jente, at det var derfor foreldrene hans sendte ham til Grimstad i apotekerlære. Den mulige farskapssaken er fremmet før, av Arne Duve, men Mørkhagen argumenterer ytterligere for den.

Møt forfatterne av to kritikerroste kunstnerbiografier som både forarger og begeistrer.

Arr. er en del av Ibsenuka.

Skien by ibsenuka toppbilde