Rettssikkerhet: Baneheia-saken og Vildanden

19.mai. 2020

True crime-forfatter Bjørn Olav Jahr og teatersjef ved Teater Ibsen Thomas Bye møttes hos oss i februar i år. Se opptaket fra den spennende samtalen om et spørsmål som ikke kan vies nok oppmerksomhet.

I disse dager er det mange som er opptatt av hvorvidt rettsikkerheten i terrorrettssaken mot Philip Manshaus er ivaretatt i en koronastengt rettssal, der deler av bevisførselen foregår bak lukkede dører. I vinter, for en hel koronaevighet siden, var vi spent på om Baneheia-saken mot Viggo Kristiansen kom til å bli gjenopptatt. Gjenopptakelseskommisjonen konkluderte i januar i år med at den ønsker en ny vurdering av det omstridte DNA-beviset som ligger til grunn for dommen mot Kristiansen. Siden har vi ikke hørt noe mer på grunn av den nevnte Covid-19-situasjonen.

Heldigvis er samtalen mellom Bjørn Olav Jahr, Thomas Bye og Ørjan Nordhus Karlsson festet til film. Se den her, mens vi venter på gjenopptakelseskommisjonens endelige beslutning:

Vildanden – et rettsdrama

Dette arrangementet var et samarbeid mellom Teater Ibsen og Litteraturhuset i Skien, med støtte fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. Enda en foranledning for kurateringen var teaterstykket Vildanden – et rettsdrama, som gikk på Teater Ibsen i vinter. Da pandemien var et faktum, produserte teateret en koronatilpasset versjon. Fikk du den ikke med deg, kan du se den her.