25.okt. 2021 Kl.19:00
Ibsenhuset, Peer Gynt-salen
Lang vei til fred. Carsten Jensen og Simon Stranger

Kjøp billett.

Innslipp kl. 18

Velkommen til en samtale med to nordiske mestere som har fulgt med på krisen i Afghanistan i flere tiår, og som skriver bøker som gir innsikt og vekker oss fra nummenheten.

I flere tiår har rystende nyheter om Talibans herjinger i Afghanistan preget nyhetsbildet. Katastrofer som dette, vi kjenner dem også fra Syria og Gaza, gjør oss numne. De velter inn over oss fra avisforsidene, ørene våre pepres fulle av dem fra radio og tv. Vi blir på sett og vis vant til det.

I løpet av denne samtalen får du stifte bekjentskap med tre personer som ikke lar apatien ta overhånd, men som gjennom litteraturen nærmer seg menneskene som befinner seg midt oppi krisene – også gjennom førstehånds erfaringer fra reiser i kriseområdene der de har truffet menneskene som lever sine liv i en hverdag preget av voldelige konflikter, uro og terror, av krig og sorg og flukt.

Samtaleleder er Kristina Quintano, som har vunnet priser for sitt store engasjement for flyktninger og mennesker i humanitære kriser.


Carsten Jensen (f.1952 i Danmark) er forfatter og journalist kjent for sine reisebøker. Han startet karrieren som kronikør i den danske avisa Politiken. Jensen har etter 2000 vært særlig opptatt av Danmarks rolle i krigen mot terror og i særdeleshet landets militære engasjement i Afghanistan. I 2015 kom boka ‘Den første sten" om krigen i Afghanistan. Og sammen med Anders Hammer utgav han i 2016 reportasjeboka ’Krigen som aldri tar slutt’. Boka er basert på forfatternes opplevelser i Afghanistan gjennom to perioder. Foto: B-Joe Johansen

Simon Stranger (f. 1976) er fra Oslo. Han har siden debuten i 2003 utgitt en rekke bøker for barn, ungdom og voksne, og ble i 2014 nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for ‘De som ikke finnes’. Bøkene har høstet svært gode kritikker og er oversatt til femten språk. ‘Leksikon om lys og mørke’ (2018) er hans femte roman for voksne, og ble tildelt Bokhandlerprisen i 2018. Høsten 2021 kommer Stranger med en ny roman med krigen i Afghanistan som bakteppe. Foto: Agnete Brun

Kristina Quintano (1975) er journalist, oversetter og forlegger. Hun er aktivt medlem av Norsk PEN, NFFO og Norsk Journalistlag og sitter i frilansutvalget til NFFO, i komiteen til Sakprosafestivalen og i styret til Salam LADC (Libanesisk bistandsorganisasjon). Quintano er halvt norsk og halvt maltesisk, og har dokumentert fra flyktningkrisen i Middelhavet i over ti år. Høsten 2021 utgir hun bok om flyktningkrisen.