9.sep. 2021 Kl.19:00
Ibsenhuset, Peer Gynt-salen
«Neste sommer finnes ikke når du er ung.» Per Kristian Simmerlund og Marte Spurkland.

FULLBOOKET!

Arrangementet blir strømmet. Klikk deg inn her.

Innslipp kl. 18.

Vi markerer Verdensdagen for selvmordsforebygging og ønsker velkommen til en forfattersamtale om boka Klassen. Fortellinger fra et skoleår. Appell ved Per Kristian Simmerlund.

«Neste sommer finnes ikke når du er ung», sa Bent Høie i sin berømte tale til ungdommen i fjor. Og da lederen av Mental helses hjelpetelefon la fram tall på selvmordsrelaterte henvendelser de hadde fått i 2020, fikk vi høre at tallet hadde doblet seg i forbindelse med covid-19-utbruddet. Barn ned i niårsalderen forteller over telefon at de vil ta livet sitt.

Under årets markering av Verdensdagen for selvmordsforebygging ønsker vi blant annet velkommen til en forfattersamtale med Marte Spurkland om barn og unges mentale helse. Spurkland har skrevet dokumentarboka Klassen (2017) om sju elever og norsklæreren deres – en prisbelønt bok som handler om den avgjørende rollen vi kan spille i hverandres liv. Det kan være et spørsmål om liv eller død. Samtalen byr også på utdrag fra Spurklands neste utgivelse Ut av krisen, som slippes i oktober.

Samtaleleder er Anne Spånem.

I 2020 tok 639 personer sitt eget liv. Én av disse var Marianne Lande Hallingskog. Samboeren, Per Simmerlund, deler sin erfaring om det å leve videre med sorg og åpenhet omkring psykisk helse i den innledende appellen.

Arr. i samarbeid med LEVE – Landsforeningen for etterlatte etter selvmord, Veiledningssenter for pårørende, Kirkens SOS Telemark, Mental Helse Hjelpetelefonen, Senter mot incest og seksuelle overgrep i Telemark, Skien kommune – Helse og velferd, FRI Vestfold og Telemark og støttes av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.


Marte Spurkland (f. 1977) er journalist, programleder og forfatter. Hun har jobbet i NRK, DN og VG, og nå for TV2. Fikk Riksmålsforbundets lytterpris 2015 for VG-podcasten “Tett på”, har tidligere skrevet Førstedamer: En dannelsesreise i kvinneliv (2005); Skjebnereisen: En norsk-russisk kjærlighetshistorie (2007), og vært redaktør for diktsamlingene Kjærlighet og Sorg (Humanist forlag). Klassen – fortellinger fra et skoleår (2017) ble nominert til Brageprisen og fikk strålende anmeldelser av et samlet pressekorps. I 2019 utgav hun Pappas runer, en fortelling om faren, runeforskeren Terje Spurklands siste leveår, og arbeidet far og datter gjør med hans siste manuskript. Foto: Signe Fuglesteg.

Arrangementet er en prosalong med støtte fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og er gratis for NFFOs medlemmer. Prosalonger er et konsept for forfattersamtaler der aktuelle problemstillinger knyttet til sakprosabøker og sakprosasjangeren blir debattert.