2.okt. 2019 Kl.19:00
Ibsenhuset, Anitra
Stemmer fra Telemark #9

Dørene åpnes kl. 18.30
Kjøp billett.

Arr. er et samarbeid med Skien bibliotek og er støttet av Telemark fylkeskommune og Skagerak Energi.

Eldrid Lunden er nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2019. Tore Tveit gjør comeback som romanforfatter etter 17 år. De to er telemarksstemmene i 9. kapittel i arrangementsrekka Stemmer fra Telemark. Samtaleledere er Endre Ruset og Anne Spånem.

Tore Tveit gjør comeback som romanforfatter etter 17 år med boka Min mor døde barnløs.

Den førtidspensjonerte Skiens-læreren Knut Oskar Pedersen er en særing og en einstøing, men når han begynner å fundere over hvem moren hans var, som tilbrakte de seks første årene av hans liv på mentalsykehus, og som deretter døde, begynner livet hans langsomt å endre seg. Han blir vennligere innstilt overfor naboene, og ikke minst, han får bedre kontakt med faren, som alltid har vært en lukket mann.

Skiensforfatteren har en lang rekke utgivelser bak seg. Siste romanutgivelse var York Pub i 2002, en av Skien biblioteks utvalgte titler på Den litterære titopperen, et formidlingsprosjekt i Bokåret 2019.

Tveit debuterte i 1974 med novelleboka Hvorfor banker ingen på?.

Eldrid Lunden, bosatt i Bø, er representert med diktboka Slik sett fra 1996 på Den litterære titopperen, en bok hun ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for. I 2019 ble hun på nytt nominert til Nordens gjeveste litterære pris. Boka Det er berre eit spørsmål om tid er dedikert til Reidar Ekner, hennes avdøde ektemann, og er en bok om liv, samliv, død og minner.

I Det er berre eit spørsmål om tid møter vi en rekke samtalepartnere, fra neolittiske relieff og Seneca d.y. til et knippe forfattere i nyere tid.

«Berørende om død og kjærlighet (…) Det er berre eit spørsmål om tid inneholder ikke bare kjærlighetsdikt, sorgpoesi og krass samfunnskritikk, men selve leserhenvendelsen har blitt et uttrykk for den vare og risikable kjærligheten. Det er mesterlig gjort.» Freddy Fjellheim, Vårt Land

Eldrid Lunden var med å starte Forfatterstudiet i Bø i 1982. I 1996 ble hun Norges første og eneste professor i skrivekunst. Hun debuterte med diktsamlingen F.eks. juli i 1968. Hennes dikt har blitt oversatt til flere språk, og hun har mottatt en rekke priser.

Endre Ruset er forfatter av fire bøker og én boksingel. Han er redaktør i tidsskriftet Olympiastadion, og tidligere kunstnerisk leder ved Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. Han mottok Bjørnsonstipendet i 2005, og Bokhandlerforeningens forfatterstipend i 2015. Han er programleder i Ordet fanger i NRK.

Anne Spånem er styremedlem i Litteraturhuset og en av våre faste samtalepartnere. Hun er kommunikasjonssjef i Skien kommune, og har tidligere jobber som redaktør og journalist.

Arrangementet er et samarbeid mellom Skien bibliotek og Litteraturhuset. Det er støttet av Telemark fylkeskommune og Skagerak Energi.

Se hoved pos rgb 5cm
Fylkesva pen rgb