Litteraturhuset i Skien

I 2009 fikk Skien sitt litteraturhus. Motivasjonen var et ønske om både å tilby og få oppleve litterære samtaler av høy kvalitet – med samtidsforfattere som gjennom sin litteratur beriker og påvirker den offentlige samtalen og samfunnet vi lever i.

Img 2622
STYRET fra august 2019 | F.v.: Ørjan Nordhus Karlsson (styremedlem), Anne Spånem (nestleder), Helle Riis (styremedlem og gründer), Merete Franz (daglig leder og gründer), Stian Johansen (styremedlem) og Helga Lilleland (styremedlem). På tvers: Kristian Ripegutu (styreleder). (Foto: Kai Hansen)

Vi holder rundt 20 arrangementer i året som vi kuraterer selv, og vi registrerer at interessen for Litteraturhuset i Skien bare vokser og vokser – og det i postindustrielle Grenland, der motviljen var hakket større enn entusiasmen da Litteraturhuset først startet opp. Publikumstallet har de siste årene ligget stabilt på rundt 2500.

Hvert år bidrar vi til programmeringen av litteraturfestivalen Appelsinia, en av Norges største festivaler for barn- og ungdomslitteratur. Videre deltar vi i den årlige markeringen av Henrik Ibsens bursdag, Ibsen-uka, og samarbeider med andre lokale Ibsen-aktører for å holde hans litterære arv i hevd.

Norges beste litteraturhuspublikum

Ikke bare har vi mange publikummere, vi har de beste, de som lytter og gir mest respons. Det er det de sier, både Ruth Lillegraven, Lars Saabye Christensen, Cecilie Enger og Helga Flatland.

«Best i Norge sammen med Sting,» sa Gro Dahle.

Fritt Ord, Kulturdepartementet, Bokåret 2019, Telemark fylkeskommune og Skien kommune gir oss en uvurderlig støtte, men ellers er det dugnadsånden og den brennende litteraturinteressen som rår.

Img 4254
Fullt hus på samtalen mellom Ingeborg Senneset og Mariann Youmans, ledet av Peder Kjøs, høsten 2018. (Foto: Kai Hansen)