20.nov. 2019 Kl.19:00
Ibsenhuset, Peer Gynt-salen
BEGJÆR - Nina Lykke og Sissel Gran

Dørene åpnes kl. 18.
Kjøp billett.

Endelig er Sissel Gran og Nina Lykke tilbake på Litteraturhuset i Skien! Denne gangen inviterer de til en intens samtale om begjær, både med utgangspunkt i Lykkes siste roman Full spredning. En legeroman og Grans aktuelle essay-serie Begjær på ville veier i Morgenbladet.

Det vil selvsagt handle om utroskap, men også om mer enn det – om «det ville» i mennesket og om hvorvidt vi all vår rasjonalitetsbegeistring og troen på menneskets frie vilje har kastet noe dypt menneskelig i oss ut med badevannet. Blir vi ikke litt forsvarsløse når vi utsettes for egne og andres sterke følelser, av uventede invitter, brutalitet og potensielt farlige situasjoner?

Men det vil også handle om begjærets gode sider: den tindrende følelsen, den absorberende forelskelsen, eller den lidenskapelige lysten til å skape, oppnå noe, være oppslukt av noe vi elsker.

Et fengende tema, en forfatter som er omtalt som den kanskje skarpeste satirikeren i norsk litteratur, og en samlivsekspert som er opptatt av hvordan skjønnlitteratur kan belyse komplekse psykologiske fenomener. Det blir ikke stort bedre enn dette.


Sissel Gran (f. 1951) er psykolog, samlivsekspert, skribent og forfatter. Hun brenner for psykologisk folkeopplysning, og har vært avisskribent siden 1993. Sissel Gran skriver fast for Morgenbladet og VG. Hun har gitt ut flere bestselgere om parforhold: Kjærlighet i hastighetens tid (2005), Kjærlighetens tre porter (2007), Hekta (sammen med Nora Skaug) (2010), Det er slutt (2016) og Inni er vi alltid unge (2019).

Nina Lykke (f. 1965) debuterte i 2010 med Orgien og andre fortellinger, som ble nominert til Ungdommens kritikerpris. Romanen Oppløsningstendenser (2013) fikk strålende anmeldelser og ble kortlistet til P2-lytternes romanpris. I 2014 ble Lykke tildelt Bokhandelens forfatterstipend. Den kritikerroste Nei og atter nei er oversatt til flere språk og var på kortlisten til P2-lytternes romanpris 2016 og vant Ungdommens kritikerpris 2017. Høsten 2019 slipper Lykke romanen Full spredning. En legeroman.

Foto: Astrid Waller (Gran) og Jo-Michael (Lykke).