13.nov. 2019 Kl.19:00
Ibsenhuset, Peer Gynt-salen
Johan Harstad - fra Herfra blir du mye eldre til Ferskenen

Dørene åpnes kl. 18.
Kjøp billett.

Bli med på et dypdykk i Johan Harstads poplyriske, florlette og generasjonsbeskrivende prosa. Fra kortprosasamlingen Herfra blir du bare eldre (2001) til romanen Ferskenen (2018) vil samtalen sveipe innom store deler av Harstads forfatterskap – med spesielt fokus på den storslåtte mursteinsromanen Max, Mischa & Tetoffensiven.

Harstad har mottatt en lang rekke litterære priser, og bøkene hans er utgitt i nærmere 30 land. Han har lenge vært i Litteraturhusets kikkert; endelig får vi muligheten til å ta deg med inn i Harstads litterære univers.

«En feit norskamerikaner» kalte Morgenbladets anmelder den 1100 sider tykke Max, Mischa & Tetoffensiven. Den handler jo blant annet om å leve i spenningen mellom norsk og amerikansk kultur, men enda mer om oppvekst, vennskap, kjærlighet, krig, teater, film, USA, litteratur og musikk. Men mest av alt om tilhørighet, følelsen av å ha eller ikke ha et hjemsted. Eller som det står i forlagets omtale av boka: «Hvor lenge kan man egentlig være borte før det er for sent å dra hjem?»

Max, Mischa & Tetoffensiven vakte oppsikt da den kom ut i Norge, og fortsetter å vekke oppsikt etter hvert som den oversettes til andre språk og utgis i andre land. I år, tre år etter utgivelsen, er den norske mursteinen hovedsatsningen til det tyske renommerte forlaget Rowohlt. Etter Bokmessa i Frankfurt til høsten, der Norge er årets gjesteland i den største utenrikskulturelle satsingen i Norge noensinne, tar Johan Harstad nærmest strake veien til Skien.

Samtaleleder er forfatter Ørjan Nordhus Karlsson.


Om Johan Harstad (f. 1979)

Johan Harstad debuterte allerede som 22-åring med kortprosasamlingen Herfra blir du bare eldre (2001) og fulgte året etter opp med den kritikerroste novellesamlingen Ambulanse. Hans første roman, Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? ble utgitt i 2005 og er siden solgt til 14 land, inkludert Tyskland, Frankrike og USA. En miniserie basert på boken ble vist på NRK i 2010 og teaterversjoner av romanen har blitt satt opp i Nederland, Belgia og Storbritannia. Han har også selv skrevet flere skuespill og var i 2009 ansatt som husdramatiker ved Nationaltheatret.. Alle hans skuespill er satt opp på ulike scener, og for oppsetningen av Osv. på Nationaltheatret ble Harstad tildelt Ibsenprisen. I 2017 fikk han Sultprisen for sitt “yngre, eminente” forfatterskap og året etter mottok han den nederlandske Europese Literaturrprijs for den 1100 sider lange romanen Max, Mischa & Tetoffensiven, som til nå har mottatt overveldende strålende mottagelse i Norge, Danmark og Nederland. Hans hittil eneste roman for ungdom, sci-fi-grøsseren Darlah, ble i avisen Dagbladet kåret til Tidenes beste norske ungdomsroman i 2014, og i år mottok Harstad Dobloug-prisen på Litteraturfestivalen på Lillehammer.

Harstad arbeider også med grafisk formgiving under navnet LACKTR og har blant annet selv stått for utformingen av alle sine bokomslag, i tillegg til å designe bøker for andre forfattere, samt plakater, plateomslag og andre prosjekter. For arbeidet har han mottatt flere utmerkelser fra Grafill – Norsk organisasjon for visuell kommunikasjon, inkludert Gull i kategorien Åpen Klasse under kåringen Årets Vakreste Bøker i 2016, for boksutgaven av romanen Max, Mischa & Tetoffensiven, som ble utgitt i 200 eksemplarer og også inkluderte en 200 sider lang bok bestående av romakarakteren Mischa Greys kunstproduksjon, utformet som en retrospektiv kunstkatalog. I 2019 produserte også han tre serigrafier (silketrykk) av motiver fra samme roman, som også har blitt tilgjengeliggjort for salg.

Utgivelser
Ferskenen. Roman 2018
Max, Mischa & Tetoffensiven. Roman 2015
Manifest for folk flest. Prosa 2013
Osv. Dramatikk 2010
Blissard – en bok om Motorpsycho. Monografi 2012. Dramatikk 2008
Darlah. Roman 2008
Hässelby. Roman 2007
Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? Roman 2005
Ambulanse. Noveller 2002
Herfra blir du bare eldre. Kortprosa 2001

Priser
2019: Doblougprisen
2018: Europese Literatuurprijs (Nederland) for Max, Mischa & Tetoffensiven
2017: Sultprisen
2014: Ibsenprisen for skuespillet Osv.
2010: Wesselprisen
2008: Brageprisen for ungdomsboken Darlah
2007: Ungdommens kritikerpris
2004: Den norske leserprisen (delvinner med Ingar Sletten Kolloen)
2003: Årets Stavangerkunstner
2003: Bjørnson-stipendet

Foto: John Erik Riley