10.nov. 2021 Kl.19:00
Ibsenhuset, Peer Gynt-salen
Mor og far og barn. Eskil Skjeldal og Sandra Lillebø.

Kjøp billett.

Innslipp kl. 18

Velkommen til en samtale med to forfattere som skriver om usunne omsorgsrelasjoner med gyllen penn. Det skal også handle om mangelen på et språk som kunne ha utgjort en forskjell.

En deprimert far kommer til kort overfor barna sine; en datter må bryte kontakten med sin psykisk syke mor for å takle livet.

Eskil Skjeldal har debutert som romanforfatter med en bok om faren som sliter med depresjon og med det motsetningsfylte forholdet til sin egen livsfortelling og til kona og barna. Fars hage, mors hus utforsker hvordan vi blir definert i samspillet med andre mennesker, og hvordan ordene kommer til kort i kommunikasjonen oss imellom.

Faren som dyrket fram en eventyrlig hage der det ikke var lov å leke. Moren som holdt huset urokkelig i orden. Men var det slik? Er barndomsminnene til å stole på? Og når skal han dra tilbake til huset, låse opp døren, gå inn i huset og ut i hagen?

Sandra Lillebøs debutroman er et farvel med en mor som ikke har maktet å gi omsorg. Den handler om det kompliserte forholdet mellom datteren og den psykisk syke moren. Tingenes tilstand er skrevet ut fra datterens behov for å løsrive seg fra barndommens traumer, og berører like sterkt i kraft av sin form som sin fortelling, skrevet som den er i et mesterlig konsentrert, granskende og skarpt språk.

Andre familier åpnet vinduene for å få litt luft. Vi kvittet oss med hele huset.

Som en del av Kimen litteraturfestival ønsker Litteraturhuset i Skien velkommen til en samtale om samspillet mellom mor og far og barn – om faren som kjemper for å beskytte barna sine mot de mest destruktive sidene i seg selv, og om datteren som må kutte kontakten med moren sin for å overleve. Møt de kritikerroste debutantene Sandra Lillebø og Eskil Skjeldal.

Samtaleleder er Helga Lilleland.

Kimen sirkel gul

Eskil Skjeldal (f. 1974) har tidligere utgitt flere sakprosabøker, blant annet Eg slepper deg utan at du velsignar meg (2017). Fars hage, mors hus er hans første skjønnlitterære utgivelse.

Sandra Lillebø (f. 1978) debuterte som forfatter i 2011 med diktsamlingen Navnet på den ensomme er frigitt. I 2016 kom hennes andre bok, diktsamlingen Alt skal skinne og blø. Tingenes tilstand er hennes første roman.