21.nov. 2018 Kl.19:00
Peer Gynt-salen, Ibsenhuset
Familiens skjød | Monica Isakstuen og Anne Bitsch
Samtaleledere: Helga Lilleland og Helle Riis.
Inngang: 150,–/100,–/75,–
Dørene åpnes kl. 18.00
Få forfattere evner å skrive om eksistensielle erfaringer like sterkt som Monica Isakstuen og Anne Bitsch. Det er umulig å lese deres bøker uten å bli berørt.
I denne forfattersamtalen får du møte to prisbelønte forfattere som er opptatt av relasjonen mellom mor og barn i første rekke, men også av relasjonen mellom kvinne og mann, offer og overgriper. Hvordan er det å vokse opp i en familie som går i oppløsning, uten at noen griper inn? Hvordan leve med og oppdra små barn?
Monica Isakstuen ble tildelt Brageprisen for romanen Vær snill med dyrene i 2016, og i 2017 vant Anne Bitsch Kritikerprisen for beste sakprosa bok for Går du nå, er du ikke lenger min datter. Begge utgivelsene handler om relasjoner til barn og mellom voksne som har ansvaret for barna.
I sin nye roman Rase utforsker Monica Isakstuen et ukontrollert sinne, et sinne som bobler opp i hovedpersonen mot de nærmeste, mot barn og mann, dem hun elsker høyest. Rase er roman som på mange måter følger i fotsporene til Isakstuens forrige. I denne nye romanen er det imidlertid et nytt liv som formes, med nye forhold, nye barn og nytt hus, og det er her det virkelig raser: Hvordan å leve med, og oppdra småbarn, den invasjonen av livet og oppgivelsen av selvet det medfører, frustrasjonen og den noen ganger totale hverdagshåpløsheten, og jeg-personens måter å forholde seg til og reflektere omkring dette på, er sentrale tema i romanen.
Anne Bitsch slapp nylig sitt kampskrift for tillit mellom menn og kvinner, som oppfordrer alle kvinner til å stole på sine drømmer og sitt begjær. Kampskriftet har fått tittelen Brev til en ufødt datter. Om frihet, sex og søsterskap og handler også om raseriet over å bli fortalt at man er likestilt og har alle muligheter, men får erfare at dette definitivt ikke gjelder med hensyn til det mest intime vi har – vår seksualitet. Med utgangspunkt i sin egen historie drøfter Bitsch tema som kroppslig sårbarhet, ansvar, skam og hvordan man kan reise seg etter overgrep.
Litteraturhuset i Skien inviterer igjen en prisbelønt skjønnlitterær forfatter og en prisbelønt sakprosaforfatter til å belyse viktige temaer.
Velkommen til et forfattermøte som du garantert kommer til å ha med deg, lenge etter at du har forlatt Peer Gynt-salen på Ibsenhuset.
- – -
Om Går du nå, er du ikke lenger min datter skriver Bok365:
«Det er et krevende og personlig bokprosjekt hun har gitt seg ut på. En nådeløs og hjerteskjærende beskrivelse av forspilt liv, og sviket mot et barn. Men det er også en dokumentarbok som løfter blikket utover hennes egen familiehistorie. Boken viser til interessant forskning rundt kvinner og alkoholisme, incest og hjelpeapparatet som ofte ikke evner å se bak middelklassens fasader, og fange opp barna.»
Om Vær snill med dyrene skriver Bergens Tidende:
«Romanen gjør bruk av kortprosaen og en merepisodisk struktur, fremfor en klassisk, kronologisk fortelling. Det gir spenst og dynamikk til beretningen. Tekstene er ofte tragikomiske når de beskriver byråkratiet i det å løse opp en familie. … Vær snill med dyrene er blitt en viktig og formsterk bok om å forstå bivirkningene av at familien er en ustabil størrelse.»
- – -
Anne Agnes Kirstine Bitsch (1978) er en dansk-norsk forfatter, forsker og feminist. Hun har arbeidet med menneskerettigheter, kjønn og seksuell vold i en årrekke, både i Norge og internasjonalt. I 2012 debuterte hun som faglitterær forfatter med boka Bak lukkede dører. En bok om voldtekt, i samarbeid med Anja Kruse. Høsten 2018 slipper hun pamfletten Sex, frihet, søsterskap. Brev til en ufødt datter.
Monica Isakstuen (f. 1976) debuterte i 2009 med romanen Avstand² og har senere gitt ut diktsamlingen Alltid nyheter (2011) og romanen Om igjen (2014). For sin tredje roman, Vær snill med dyrene (2016), mottok hun Brageprisen. I 2017 gav Isakstuen ut skuespillet Se på meg når jeg snakker til deg, og høsten 2018 slipper hun sin fjerde roman, Rase.