28.nov. 2018 Kl.19:00
Peer Gynt-salen, Ibsenhuset
Edvard Hoem i samtale med Gina Winje
Samtaleleder er Gina Winje.
Inngang: 150,–/100,–/75,–
Dørene åpnes kl. 18.00
Edvard Hoem har skrevet et storverk som har blitt hyllet av et samlet kritikerkor. De fire bøkene, Slåttekar i himmelen (2014), Bror din på prærien (2015), Land ingen har sett (2016) og Liv andre har levd (2017), har et opplag på over 280 000. Og i høst utgir Hoem den femte boka i serien, Jordmor på jorda.
Det var harde tider i Norge på 1800-tallet. Den norske embetsklassen holdt på sine rettigheter og sin posisjon og holdt allmuen nede. Så mange som 800.000 nordmenn utvandret til Amerika fra 1825 til 1920, de fleste på slutten av 1800-tallet. Det var bare fra Irland det utvandret flere i hele Europa. Men i motsetning til irene, slo nordmenn seg ned på landsbygda. Der fikk de både problemer med indianerne og fikk hard medfart i den amerikanske borgerkrigen.
Også var det dem som ble igjen. Som Edvard Hoems oldefar, slåttekaren som ikke utvandrer selv, men som må oppleve at alle de fire sønnene forsvinner ut av livet hans.
Aftenpostens anmelder skrev: «Disse romanene kan nesten ses på som Hoems svar til Knausgårds Min kamp, utført på en annen måte, men vel så innlevd, intenst og levende.»
- – -
Om Liv andre har levd, den fjerde og siste boka i romanserien om slekta fra Romstad, skriver Leif Ekle i NRK P2:
«en flott leseropplevelse … Liv andre har levd er noe så fint og gammeldags fortellende som en slektskrønike … Hoem skriver med innsikt og nærhet, også når han viser leseren gledene, kjærligheten og ikke minst hvordan menneskene på prærien finner støtte i troen på en luthersk kristendom de har med seg hjemmefra. Hoems språk er fint, ukunstlet og konkret … Liv andre har levd er en verdig avslutning på et romanarbeid som egentlig burde fremstå som gammeldags, men som krever sin plass med stor selvfølge. Det sier jeg også fordi Edvard Hoem evner å låne stor verdighet til de menneskene han skriver om – når det går godt og når krisene rammer.»
Edvard Hoem (f. 1949) debuterte i 1969 og har siden vært svært produktiv som romanforfatter, dramatiker, salmedikter og Shakespeare-gjendikter. For Kjærleikens ferjereiser (1974), Prøvetid (1984), Ave Eva (1987) og Mors og fars historie (2005) ble han innstilt til Nordisk Råds litteraturpris. For Mors og fars historie mottok han Melsomprisen og Petter Dass-prisen, og han ble dessuten innstilt til Kritikerprisen. I 2007 gav han ut den kritikerroste Faderen. Peder Bjørnson forsvarer seg. Fra 2009-2013 gav Hoem ut biografien om Bjørnstjerne Bjørnson i fire bind. I 2011 ble Hoem tildelt statsstipend og i 2013 fikk han Språkprisen. I 2014 gav Hoem ut Slåttekar i himmelen, første bind i den bestselgende romanserien om slekta fra Romsdal.
- – -
Gina Winje har lang fartstid fra både nasjonalt og internasjonalt forlagsliv. Hun satt fem år i direktørstolen i NORLA og har tidligere jobbet som forlagsagent i Aschehoug Agency. Frem til 2016 arbeidet hun som kultursjef i Porsgrunn, men i dag er hun innehaver av det litterære agenturet Winje Agency.