23.aug. 2019 Kl.18:00
Festprogrammet

Ibsenhuset
Dørene åpnes kl. 17.00

Vi nærmer oss utsolgt. Det er kun 35 billetter igjen på ibsenhuset.no. Noen få billetter legges ut for salg i døra i kveld.

Kjøp billetter

Her finner du programmet til bursdagen vår!

Dessverre har Tor Åge Bringsværd og Anders Lunde meldt avbud.

Dørene åpner
17.00

Henrik & Kompani tenner grillen og varter opp med deilig grillmeny. Åpen bar ute og inne. Kom tidlig for å unngå kø, vi skanner billetter fra klokka 17.

Åpning | Prolog av og med Vigdis Hjorth og festdikt av og med Ruth Lillegraven
18 INNE

Norsk litteraturhistorie 2019–2029 fritt etter hukommelsen | Knut Nærum
18.40 INNE

I dette jubileumsforedraget spår Knut Nærum hvordan de neste ti årene i norsk litteratur kommer til å se ut. Og det blir ikke som du tror.

Festivalmusikk | Yngvar Dundervik og Liggerischeen Band
18.40 UTE

Hus og hjem-litteraturen | Helga Flatland, Eivind Hofstad Evjemo og Vigdis Hjorth i samtale med Marius Wulfsberg
19.15 INNE

Er virkelighetslitteraturen den nye heimstaddiktninga? Hvorfor er det så på død og liv viktig å skrive om hjemmets lune krok? Er det en ny form for heimstaddikting? Eller har vi, som den norske poeten Endre Ruset antyder, gått tom for historier?

Martas (pro)salong | Marta Breen i samtale med Helga Lilleland
19.15 UTE

De litterære salongene blomstret på 1700‐tallet. De ble arrangert i private hjem og ble derfor viktige rom for lesende og skrivende kvinner – i et samfunn der kvinner ellers ikke fikk utviklet forfatterskapene sine; ikke fikk rom til å skrive. Hør Marta Breen fortelle om muser og menn, kvinner i kamp og damer du skulle ønske du hadde møtt.

Høytlesning I | Ellen Mari Thelle
20.15 INNE

Ellen Mari Thelle leser høyt fra Bernhard banker på – en roman om å håpe og vente. Om at det aldri er for sent. Og at det plutselig kan være det. Den kritikerroste romanen vant Ungdommens kritikerpris i år.

Sant / Usant | Kjersti Annesdatter Skomsvold i samtale med Aasne Linnestå
20.30 INNE

Kjersti Annesdatter Skomsvold fikk sitt gjennombrudd med romanen Monstermenneske. Om den unge kvinnen som bodde hjemme hos foreldrene, i kjellerleiligheten. Romanen er basert på eget liv. Det er også Skomsvolds siste roman, Barnet. Blir litteraturen sannere når den ligger tett opp til eget liv? Handler det om troverdighet, eller handler det om hva som oppleves som sant?

2009-scenen | Kjersti Annesdatter Skomsvold, Eivind Hofstad Evjemo, Ellen Mari Thelle i samtale med Henning H. Bergsvåg
21.15 INNE

Velkommen til en samtale som er en hyllest til fire forfatterskap som har utviklet seg i løpet av de ti årene Litteraturhuset i Skien har eksistert. Den første boka vil alltid være spesiell. Hvordan ser forfatterne tilbake på debuten? Hvordan har forfatterskapene utviklet og endret seg?

Krimkammeret | Knut Nærum og Ruth Lillegraven i samtale med Ørjan Nordhus Karlsson
20.00 UTE

Litteraturen er full av kriminelle hendelser og grusomme ting, uten at alt er krim av den grunn. Når blir noe krim? Sånn krimteknisk sett, hvor går grensa? Bli vitne til denne samtalen mellom tre usedvanlige krimforfattere.

Stemmer fra Telemark SPESSIAL | Helga Flatland, Aasne Linnestå og Stian Johansen i samtale med Marius Wulfsberg
21.30 UTE

Velkommen til en SPESSIAL-utgave av Litteraturhusets arrangementsrekke Stemmer fra Telemark. Hvordan preges litteraturen av hjemstedet og omgivelsene forfatteren har vokst opp i? Av og til er det synlig, av og til er det skjult. Hvor bevisst er forfatterne selv på dette fenomenet?

Hjulskift* II | Vigdis Hjorth
22.30 UTE i campingvogna

Campingliv er også et liv. Spektakulært møte utenfor vogna. Litterær karakter møter sin forfatter = Otto gulvsliper møter Vigdis Hjorth.

(*I romanen Hjulskift forteller Vigdis Hjorth kjærlighetshistorien om bilselger Truls fra Skien og litteraturprofessor Louise fra Oslo. Et møte mellom to som er fanget i hver sin kultur, intelligent og humoristisk fortalt.)

DJ Henning Bergsvåg
22.15 INNE i Peer Gynt-salen

Den anerkjente poeten Henning H. Bergsvåg er blant annet arrangøren av litteratur- og klubbkveldene Poesidigg på Café Opera i Bergen og er en legendarisk DJ i samme by.

DU MÅ VELGE OG VRAKE, MINGLE OG VINGLE

Vi hjelper deg litt på vei. Skriv ut eller lagre dette programmet på mobilen din, så blir det kanskje litt enklere å velge.

Festprogram lis 10 år 23.8.19