8.mai. Kl.18:00
Fra bok til film | Foredrag om Ambjørnsen & Døden på Oslo S

Peer Gynt-salen, Ibsenhuset
Dørene åpnes kl. 17.30

Kjøp billetter her

– Jeg er såpass redusert nå at jeg har trukket meg tilbake, eller rettere sagt ut av alt, skrev Ingvar Ambjørnsen (67) i en melding til VG i oktober 2023, da de ønsket å intervjue han i forbindelse utgivelsen av Ønsk meg heller god tur- samtaler med Ingvar Ambjørnsen, skrevet av Alf van der Hagen.

Denne boka vil derfor trolig være det nærmeste vi kommer en selvbiografi fra Ingvar Ambjørnsen, som i dag er rammet av alvorlig sykdom. Gjennom ni lange kvelder og netter i Hamburg har Ambjørnsen fortalt sitt liv i åpenhjertige samtaler med Alf van der Hagen, og onsdag 8.mai kommer Alf van der Hagen til Litteraturhuset i Skien for å holde foredrag om
nettopp Ingvar Ambjørnsen.

I dette foredraget forteller Alf van der Hagen om Ingvar Ambjørnsens begivenhetsrike liv: om oppveksten i Larvik som friluftsmenneske og speider i barndommen, som naturverner i ungdommen med sterk bekymring for klodens fremtid. Senere sluttet han seg til «frikerne», en salig blanding av hippier, kunstnerspirer og småkriminelle, før han flyttet fra byen og tok arbeid på psykiatrisk avdeling på sykehus i Lier og i Bergen. Van der Hagen forteller videre om Ambjørnsens år på landbrukshøgskole, om debuten på eget forlag i Bergen, om år etter år uten fast adresse i Oslo før han flyttet til Hamburg i 1985 og ble en av Norges mest produktive og populære forfattere.

Helt siden debuten har Ingvar Ambjørnsen skrevet frem karakterer som står på kanten eller på utsiden av samfunnet, karakterer preget av angst og psykisk uro, rus og utenforskap, men også preget av varme og humor, vennskap, solidaritet – og ikke minst sterke naturopplevelser. Bøkene hans har blitt folkelesning, høyt elsket av både unge og voksne lesere.

Med sjangeren «samtalememoarer» har Alf van der Hagen skapt en særegen blanding av kulturhistorie og forfatterbiografi. Det er prisbelønte og helt unike bøker som har gitt Alf van der Hagen en stor leserskare. Han kommer til oss for å fortelle om Ingvar Ambjørnsens liv og forfatterskap.

Etter foredraget vises «Døden på Oslo S», en engasjerende spenningsfilm fra Oslos skyggeside basert på Ingvar Ambjørnsens populære bok om Pelle og Proffen.

Regi: Eva Isaksen
Norge 1990
Spilletid 100 min


Billettpriser:
Ordinær: 215,-
LiS- og filmklubbmedlem: 165,-
Student: 100,-

Dørene åpnes 17:30.

I samarbeid med Grenland filmklubb.

www.litteraturhusetiskien.no