19.mar. Kl.19:00
Fredrik Brattberg | Fra Ibsen til Fosse til Brattberg

Tirsdag 19.mars
Peer Gynt-salen, Ibsenhuset
Dørene åpnes kl. 18.30

Kjøp billetter her.

19. mars gjester Fredrik Brattberg Litteraturhuset i skien, i samtale med litteraturhusets egen aspirant, Masoud Ghadimfallah. Ghadimfallah oversetter en rekke av Brattbergs verker til persisk, og kjenner vår lokale dramatiker godt. Samtalen ville dreie innom både Brattbergs verker, filosofi, verdensbilde, formen og innholdet i verkene hans.

Vi avslutter kvelden med opplesing av verket Barnet. Båten, og til det har vi invitert skuespillerne Ingrid Bøe Larsen, Henrik Bøe Larsen og Åsmund-Brede Eike til å lese.

…………..
Historien om norsk dramatikk er en bemerkelsesverdig historie. Antallet kjente norske dramatikere er kanskje ikke så høyt som i enkelte land, men noen av disse dramatikerne står på toppen og har påvirket verdens dramatikere. Henrik Ibsen har blitt betraktet av mange litteratur- og dramakritikere, som faren til moderne europeisk teater. Ibsen revolusjonerte og strukturerte den europeiske realismen innen teaterfeltet. Det var Ibsen som spredte realismens bølge i europeisk teater.
En annen norsk dramatiker som fant en global status, var Jon Fosse. Fosse brukte hele livet på å dramatisere menneskelige relasjoner. Det var Fosse som, mens han hadde et enkelt språk, var i stand til å vise virkeligheten og kompleksiteten i menneskelige relasjoner ved å gjenkjenne språkets kraft og produsere scener fulle av menneskelige tilstander. Og å få Nobelprisen i litteratur i 2023 var en bekreftelse på den litterære betydningen av Fosse og norsk dramatikk.
Nå kan unge norske dramatikere betraktes som arvinger etter Ibsen, Fosse og andre forfattere. En av de beste av disse unge forfatterne er Fredrik Brattberg. Verkene til Brattberg viser hans bevaring av norsk dramaforfatterarv. Fredrik Brattberg, vinner av Ibsenprisen, nominert til Hedda Gabler-prisen og flere andre priser, er i ferd med å bli en global skikkelse nå som verkene hans er oversatt til mer enn 20 språk. Etter Ibsen og Fosses vei skriver Fredrik om menneskelige relasjoner og store begreper som
frihet, familiestruktur, ondskap, eksistens osv., midt i de enkleste scener og hendelser.
(Arrangementstekst av aspirant Masoud Ghadimfallah)

Vi gleder oss til å feire norsk dramatikk i selveste Ibsenuka – både med samtale – og skuespillere med opplesing fra Brattbergs verker.

Boksalg ved Arkaden Norli.

………

Billettpriser:
Ordinær: 215,-
LIS-medlem: 165,-
Student: 100,-

Dørene åpnes 18:30.

………

Foto (F.Brattberg): Solum Bokvennen

www.litteraturhusetiskien.no