10.apr. Kl.19:00
Niels Fredrik Dahl | Sandra Lillebø

Anitra-salen, Ibsenhuset
Dørene åpnes kl. 18.30

Kjøp billetter her

Kan ensomhet gå i arv?

Niels Fredrik Dahl har med Fars rygg villet utforske det tungsinnet han tidvis kan kjenne på, og om utenforskapet han har levd med, har noe med faren hans å gjøre, som han opplevde som en ensom mann. For hvem var faren hans egentlig? Gjennom brev, fotografier – en adresse, så har Dahl forsøkt å sette sammen puslespillet om hvem faren hans var, og om ensomhet kan gå i arv, slik man tror traumer gjør.

Niels Fredrik Dahl (f. 1957) er en av de mest markante forfatterne her til lands, og han har utgitt romaner, noveller, dikt, gjendiktning og skuespill. Hans første roman Journalisten utkom i 1997. For romanen På vei til en venn (2002) ble han tildelt Brageprisen, og nominert til Kritikerprisen og P2-lytternes romanpris. Både På vei til en venn og romanen I fjor sommer (2003) er oversatt til en rekke språk, blant annet engelsk, fransk, nederlandsk og italiensk. I 2009 utkom romanen Herre(2009) og for denne ble Dahl også nominert til P2-lytternes romanpris. Romanen er solgt til flere land. I 2017 utkom den kritikerroste romanen Mor om natten. Flere aviser kåret den til en av årets beste romaner. Samme år utkom også diktutvalget Dette er et stille sted, dikt 1995–2017. Fars rygg, Niels Fredrik Dahls sjette roman, utkom høsten 2023 til strålende kritikker.
(omtale fra Oktober)

…………………………….

Flere kjente forfattere, som franske Edouard Louis og Annie Ernaux, danske Thomas Korsgaard og norske Ingvild H. Risøii og Lotta Elstad, tematiserer i sine bøker fattigdomsproblematikk, klasseforskjeller og utenforskap. Sandra Lillebø er også en av dem.

I sin nyeste roman “En fransk familie” følger vi en ung alenemor i en belastet forstad i Paris, som sliter med å få endene til og møtes. Hvilke eksistensielle følelser oppstår, når knapphet ikke lenger er en gode og kampen for overlevelse overtar?

Marianne reiser til Paris for å studere. Der møter hun Yoann, som hun forelsker seg i, og de flytter sammen i den kommunale boligen han har vokst opp i utenfor byen. Marianne blir gravid, og kort tid etter forsvinner Yoann ut av livet hennes. Samtidig bryter voldsomme opptøyer ut. Det settes fyr på biler og garasjeanlegg, og politistasjoner, skoler og bakerier lyser opp i flammer.

«En fransk familie» er en roman om kryssende livslinjer og tapte forbindelser, om alenehet og underkastelse, avmakt og vold.

Sandra Lillebø er født i 1978 i Ålesund og bor i Bergen. Hun debuterte som forfatter i 2011 med diktsamlingen Navnet på den ensomme er frigitt. I 2016 kom hennes andre bok, diktsamlingen Alt skal skinne og blø. Lillebøs første roman, Tingenes tilstand, utkom i 2020 til strålende kritikker. Høsten 2023 er hun aktuell med romanen En fransk familie.
(omtale fra Oktober)

………..
Billettpriser:
Ordinær: 215
LIS-medlem: 165
Student: 100

Boksalg ved Arkaden Norli.

………

Foto Niels Fredrik Dahl: Fartein Rudjord / Oktober
Foto Sandra Lillebø: Helge Skodvin / Oktober

www.litteraturhusetiskien.no