16.okt. Kl.19:00
LiS 15 år: Bursdagsfest!

15 år som litteraturhus, og 15 år som byens litteraturscene

Onsdag 16.oktober kl. 19
Peer Gynt-salen, Ibsenhuset

Kjøp billetter

  • Vorspiel for medlemmer. Påmeldingsfrist 14.oktober.
  • Litteraturhushistorien på 15 min med gründerne Helle Riis og Merete Franz
  • Litteraturhistoren, fra Snorre til Skaranger, med Janne Stigen Drangsholt
  • Stemmer fra Telemark: Edy Poppy, Frederik Svindland og Elin Eika Bringa
  • Nachspiel på Lundetangen: IGGY – virkeligheten slår tilbake med Edy Poppy & Julian Blaue

PROGRAM, dag 1 – onsdag 16.oktober:
VORSPIEL FOR MEDLEMMER (kl. 18.00-18.30)
Er du medlem? Da inviterer vi DEG til bobler og snacks og et særskilt forfattermøte med Janne S. Drangsholt. Få andre kan skildre den håpløse hverdagen med så mye svart humor og fortrengt frustrasjon som Janne Stigen Drangsholt gjør i bøkene om Ingrid Winter. Her leser hun fra den siste boken i serien, Winterferie (2023) og i tillegg forklarer hvorfor og hvordan litteraturen kan gjøre livet litt lettere å bære.

HOVEDPROGRAM 19.00-21.00:
LITTERATURHUSHISTORIEN PÅ 15 MIN
I starten var de «Pikene på balkongen» og drømte om å nyte utsikten over byen fra balkongen på Festiviteten og fylle byens nylig fraflyttede praktbygg med nytt innhold: et litteraturhus. I noen år vandret det husløse litteraturhuset rundt om i byen, før det endte opp i Ibsenhusets trygge og profesjonelle favn og for alvor ble det Litteraturhuset i Skien vi kjenner i dag. Vi ønsker deg velkommen til en kort prat mellom litteraturhusets gründere, Helle Riis og Merete Franz. Bli med bak litteraturhusets kulisser fra den spede begynnelse og frem til i dag!


LITTERATURHISTORIEN FRA SNORRE TIL SKARANGER MED JANNE S. DRANGSHOLT & THERESE EIDE

Janne Stigen Drangsholt, professor i engelsk litteratur ved Universitetet i Stavanger, har allerede gjort stor suksess med kunnskapsrike og spissfindige lesninger av forfattere og bøker vi alle burde ha lest. Nå er hun aktuell med oppfølgeren, Fra Snorre til Skaranger – 66 norske klassikere du naturligvis har lest. Her vil du få en kjapp og nyttig gjennomgang av norsk litteraturhistorie med fokus på spørsmål som hvorfor snakker vi fremdeles om Undset og Vesaas? Hvorfor skriver ikke Trude Marstein mer om å hogge ved? Og hva er egentlig poenget med Jon Fosse? Dette og mer til får du svar på i form av et høyst underholdende foredrag hvor Drangsholt forteller og illustratør Therese G. Eide (kvinnen bak Intet nytt fra hjemmefronten) tegner.

STEMMER FRA TELEMARK
Telemark er Telemark igjen, og fylket er like litteraturrikt som før. Vi har invitert tre nye og aktuelle forfattere: Edy Poppy, Frederik Svindland & Elin Eika Bringa. Hva er deres stemmer inn i litteraturen? Hva har hjemstedet betydd for forfatterskapet?

Edy Poppy (f. 1975) vokste opp på en gård i Bø i Telemark, men har bodd flere år i Montpellier, London og Berlin, samt tilbrakt lange perioder i Buenos Aires, Lipari, Rekjavik og Rio. Hun har publisert en rekke tekster i antologier og tidsskrift både nasjonalt og internasjonalt. I 2005 debuterte hun med romanen Anatomi. Monotoni. Den har blitt oversatt til tysk, italiensk, finsk, polsk og engelsk. I 2011 utga hun novellesamlingen Sammen.Brudd. Åpningsnovellen “Dungeness” ble plukket ut av det amerikanske forlaget Dalkey Archive Press, og ble publisert i antologien Best European Fiction 2015. IGGY (2024) er hennes nyeste roman (Gyldendal).

Frederik Svindland (født 1985 i Bergen) vokste opp i Porsgrunn. Svindland er tidligere elev ved Forfatterskolen i Bø. Han debuterte med romanen Pelargonia i 2016. For denne ble han nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris, og han ble tildelt Saabye-stipendet for årets beste debut. Pelargonia ble også utgitt i Danmark. Svindland er nå ute med boka Jævelunge (2024), som allerede har høstet mange gode kritikker (Cappelen Damm).

Elin Eika Bringa (f.1987) kommer fra Bø i Telemark. Hun har en master i pedagogikk fra UiO. «Snart er eg natt» er hennes første roman (Bonnier forlag).

NACHSPIELLUNDETANGEN: EDY POPPY & JULIAN BLAUE
Performance av Edy Poppys roman Iggy – regissert av Julian Blaue og blir fremført av begge. Iggy handler om Edy, hennes tre menn og en abort.

Edy, 20 år: Hun gifter seg med en franskmann. De vil bli forfattere, ikke foreldre. Hun blir gravid. Tar abort: Iggy er borte, men forsvinner ikke.
Edy, 30 år: Forfatteren får seg en ung italiensk kjæreste. Forholdet havarerer. Edy er alene. Bare Iggy er der: i drømmene.
Edy, 42 år: Hun er sammen med en tysk performancekunstner, Julian Blaue, de har en gutt: Iggy. Livet skal være et kunstverk.

Julian Blaue regisserer historien med Edy i hovedrollen og Julian i alle de mannlige rollene. Hvordan kan Julian si noe om Edy sin forhistorie og Edy noe om perspektivet til mennene? Hva med når den siste mannen er Julian selv? Og hvem spiller barna deres? Barna deres?

Velkommen til bursdagsfeiring!

Foto (Poppy, E): Julie Pike
Foto (Svindland, F): Lina Hindrum, Cappelen Damm
Foto (Bringa, E. E): Christopher Helberg, Bonnier forlag
Foto (Drangsholt, J.S): Tommy Ellingsen
Foto (Eide, T): Helge Skodvin

www.litteraturhusetiskien.no