19.jan. 2022 Kl.19:00
Ibsenhuset, Peer Gynt-salen
Skarpe streker og giftige penner. Erle Marie Sørheim og Knut Nærum

Kjøp billett.

Innslipp kl. 18.30.

Satire og karikaturer er historisk viktige politiske kampmidler og demokratiske verktøy som ikke har blitt mindre viktige i vår tid, da en trå varsomt-mentalitet ser ut til å bre om seg. Denne kvelden får du møte to kunnskapsrike og underholdende eksperter i prosalongen.

Den satiriske serietegneren Knut Nærum møter forfatter Erle Marie Sørheim som utga boka Karikaturenes historie. Fra hulemalerier til Charlie Hebdo høsten 2020.

Nærum er på sin side aktuell med teaterstykket Simplicissimus om det tyske satiremagasinet ved samme navn som var en rød klut for keiser, kirke og myndigheter fram til Hitler kom til makten, og satire ble virkelig farlig. Kunstnerne måtte velge: vitsen eller livet?

– Jeg anser boka som underholdende voksenopplæring, som setter dagens avistegninger og satire inn i deres historiske kontekst. Måler er å vise at satiren er viktig, og naturlig for oss, uttalte Sørheim i et intervju med magasinet Plot i høst.

Velkommen til en spennende samtale!

Arrangementet er en prosalong med støtte fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og er gratis for NFFOs medlemmer.


Erle Marie Sørheim (f. 1982) er forfatter og journalist med bosted i Oslo og Berlin. Hun er litteraturkritiker i Aftenposten og er en aktiv foredragsholder og samtaleleder. I 2014 startet hun opp tegneserienettstedet Empirix.no, der hun var redaktør. Sørheim har en master i filosofi og estetikk fra Universitetet i Oslo. Hun har blant annet skrevet boken ‘Til Berlin faller. Nordmenn i Det tredje riket’ (2018) og reiseguiden ‘Berlin. 100 unike opplevelser’ på Kagge forlag.
Knut Nærum (f. 1961) er forfatter, satiriker og tegneserieskaper. Han har både medvirket som tekstforfatter og vært deltaker i flere underholdningsprogrammer i NRK, blant annet ‘Egentlig’, ‘Hallo i uken’ og ‘Nytt på nytt’. Nærum har også utgitt humor- og satirebøker, blant annet ‘Å’ (2000), ‘Norsk litteraturhistorie – fritt etter hukommelsen’ (2001). Blant annet.

Foto (fv.): Agnete Brun og Andrea Gjestvang