27.apr. 2022 Kl.19:00
Ibsenhuset, Peer Gynt-salen
Fragmenter fra fortid. Linn Ullmann og Alf van der Hagen.

Kjøp billett.
Innslipp kl. 18.30

Linn Ullmann har skrevet historien hun har forsøkt å fortelle helt siden romandebuten. Og nå kommer hun til Skien!

Linn Ullmanns fabelaktige roman De urolige som ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris i 2015, fikk i 2021 den etterlengtede oppfølgeren Jente, 83. Også den ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

I Jente, 1983 forteller Linn Ullmann historien hun har forsøkt å fortelle siden debuten i 1998. Det er relikvier fra eget liv Ullmann forsøker å nærme seg, huske og begripe i sin nye roman. Ullmanns forfatterskap er variert, uforutsigbart og preget av en unik og nøyaktig psykologisk innsikt. Romanene tematiserer ofte kjærlighet, hukommelse og identitet, gjerne med utgangspunkt i nære familierelasjoner. I et nedtonet hverdagsspråk skaper forfatteren kompliserte fortellinger ved å hoppe i tid, forstørre eller forminske detaljer og presentere oss for mer eller mindre upålitelige fortellere og mange ulike perspektiv.

De urolige og Jente, 1983 inngår i en planlagt, trilogi – så om du vil henge med, bør du henge deg på denne samtalen som vil kretse rundt maktstrukturer og våre minners rolle i dannelsen av selvet, om samtykke og misbruk og om å prøve å finne tilbake til seg selv.

Samtalen ledes av Alf van der Hagen.


Linn Ullmann har bakgrunn som journalist og er i dag en av Nordens fremste forfattere. Hun debuterte i 1998 med romanen Før du sovner og har til sammen utgitt seks romaner. Hun har mottatt en rekke priser, bl.a. Gullpennen for sitt journalistiske virke og Amalie Skram-prisen og Doblougprisen for sitt samlede forfatterskap. Hennes foreløpig siste roman, De urolige, utkom i Norge i 2015 og for denne boken mottok hun P2-lytternes romanpris og ble nominert til Kritikerprisen og Nordisk råds litteraturpris. Linn Ullmanns romaner utkommer i store deler av Europa og i USA. Foto: Kristin Svanæs-Soot

Bibliografi
Før du sovner (1998)
Når jeg er hos deg (2000)
Nåde (2002)
Et velsignet barn (2005)
Det dyrebare (2011)
De urolige (2015)
Jente, 1983 (2021)

Alf van der Hagen (f. 1962) var ansvarlig redaktør i Morgenbladet fra 2003 til 2012 og har tidligere redaktørbakgrunn fra De norske Bokklubbene, NRK og Vagant. Han debuterte i 1993 med boken Dialoger, og han har senere utgitt samtalememoarer med blant andre Jane Mykle, Dag Solstad, Kjell Askildsen og Suzanne Brøgger og Dronning Sonja. Foto: Trude Eng.