Endre Ruset

5.jan. 2019 Kl.17:00
Folque Café
Skihopp og dikt – Endre Ruset og El Kayenne

Folque Café, Henrik Ibsens gate 10.
Gratis inngang.

Litteraturhuset i Skien og Folque Café hopper etter seg selv, gjentar suksessen fra i vinter, og innfrir publikums ønsker: Det blir skihopp fra Bischofshofen og dikt om verdens eneste idrett med telemarksnedslag. I tillegg byr vi på et akustisk rockesett av skihoppentusiastene i El Kayenne.

I fjor fylte vi puben bra opp da forfatter Endre Ruset presenterte sine haikudikt om legenden Noraki Kasai. Både publikum og forfatter kom med ønsker om en gjentakelse og forslag til innhold, og vi har tenkt å oppfylle alt sammen: Endre vil livekommentere hopprennet fra Bischofshofen og El Kayenne satser fra hoppkanten med kassegitarversjoner av et par-tre av sine låter med hoppreferanser! Og etter at det siste telemarksnedslaget er satt i kvaliken til det siste rennet i den tysk-østerrikske hoppuka vil Endre snakke om og lese opp fra den rike norske hoppdikthistoria.

Endre har to utgivelser med haikudikt om den japanske hopplegenden Noriaki Kasai bak seg og vil for arrangementet i Skien gi ut en eksklusiv tredje utgivelse i svært begrensa opplag. Kun for salg på Folque denne dagen. Inntektene, og Endres honorar, vil bli donert til den falne skihoppstorheten, det finske skihoppforbundet …

Endre Ruset er forfatter av fire bøker og én boksingel. Han er redaktør i tidsskriftet Olympiastadion, og tidligere kunstnerisk leder ved Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. Han mottok Bjørnsonstipendet i 2005, og Bokhandlerforeningens forfatterstipend i 2015. Han er programleder i Ordet fanger i NRK.

El Kayenne er et sirkusrockorkester fra Telemark som spiller på «pur fankens nynorsk». El Kayenne stiller for anledninga med stilhopperne Kay Kittelsen og Anders Hegna.

Hva sier forfatteren om bakken i Bischofshofen?
«Spennende hoppbakke og meget utradisjonell. Uhyre langt ovarenn og stupbratt kurve i unnarennet, som i tillegg er så uhyre slank at venstredreiningshopper Colloredo har vanskeligheter med å lande innenfor bakken. Ovarennet i Bischofshofen er så langt at det har blitt sagt at begynner man å spise et eple idet man setter av fra bommen så har man spist det opp idet man kommer ut på hoppkanten. Og om det regner i Bissen, får man alltid en ekstraordinær konkurranse med overraskelser …»

Ekstra! Bonus! Vår husfotograf, Kai Hansen, vinner av Litteraturgarasjens diktkonkurranse «Porsgrunnspoeten 2017» vil lese et av sine hoppdikt!