6.nov. 2019 Kl.19:00
Ibsenhuset, Peer Gynt-salen
Nordisk Ibsen Merete Pryds Helle, Klas Östergren og Vigdis Hjorth

Dørene åpnes kl. 18.00.
Kjøp billett.

Arr. er et samarbeid med Skien bibliotek og støttes av “Telemark leser Ibsen”, et prosjekt i regi av Telemark fylkeskommune

Tre romaner inspirert av Henrik Ibsen kommer høsten 2019. Bøkene vil utkomme på svensk, norsk og dansk i alle tre land samtidig.

Vigdis Hjorth tar i sin roman Henrik Falk fatt i karakteren Hedda Gabler, som hun har gjort til en mann og lagt handlingen til i dag.

Danske Merete Pryds Helle har nyfortolket Nora i romanen med samme navn – og sier at Ibsens nærvær «bryter illusjonen om at nåtiden er unik».

Svenske Klas Östergren skildrer Hilde Wangel fra Bygmester Solness og Fruen fra havet i sin roman Hilde Wangel.

Samtalen ledes av forfatter og Ibsen-biograf Ivo de Figueiredo.

Arr. er et samarbeid mellom Litteraturhuset og Skien bibliotek og støttes av fylkeskommunens prosjekt “Telemark leser Ibsen”.

Telemark leser ibsen png

Merete Pryds Helle er kanskje den minst kjente her hjemme, men vant både De gyldne laurbær (den danske Bokhandlerprisen) samt Politikens litteraturpris for romanen Folkets skønhed i 2016. Hun debuterte i 1990 med novellesamlingen Imod en anden ro. Hun har gitt ut en rekke bøker i flere sjangere, som barnebøker, ungdomsromaner, dataspill, dikt, essays, krim, sms- og iPad-romaner.

Klas Östergren har selv gjendiktet Ibsen til svensk. Han debuterte med romanen Attila i 1975, men er mest kjent for oppvekstromanen Gentlemen. Romanen skildrer overgangen fra 1950-årenes «jazzungdom» til Beatles-tilhengerne og opprørsgenerasjonen på 1960-tallet. Han har blant annet blitt tildelt Doblougprisen.

Vigdis Hjorth har gjestet Litteraturhuset og Skien en rekke ganger. Det store gjennombruddet kom med Arv og miljø (2016), som ble både kritikerfavoritt og en stor salgssuksess. For romanen ble Hjorth nominert til Ungdommens Kritikerpris og P2-lytternes romanpris. Hun vant Bokhandlerprisen 2016, Kritikerprisen 2016 og ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Hun ble tildelt Gyldendalprisen i 2011 for sitt samlede forfatterskap. I 2014 fikk hun Brages Hederspris, i 2015 Aschehougprisen.

Ivo de Figueiredo, er forfatter, historiker og Ibsen-biograf. Han ble blant annet tildelt Brageprisen for biografien om høyesterettsadvokat Johan Bernhard Hjort, Fri mann, i 2002 og Språkrådets pris for fremragende bruk av norsk i sakprosa i 2016.

Foto: Agnete Brun (Hjorth), Thomas A (Helle), Nadja Hallström (Östergren) og Aschehoug forlag (de Figueiredo)