8.mar. 2022 Kl.18:30
Ibsenhuset, Peer Gynt-salen
Kvinnedagen 2022. Mia Landsem, Kristin Fridtun og Mona Høvring.

Gratis inngang. Hent billetten din her.
Dørene åpner kl.18
Arrangementet starter kl.18.30

8.mars-komitéen i Grenland sitt tema for 8.mars-uka 2022 gjenspeiler temaet for hovedtaleren vår på Ibsenhuset: Oppgjør mot mobbing, hacking og andre brudd på menneskers integritet. Prosalongen på Kvinnedagen markerer at det er 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge. Den 21.april 1972 ble paragraf 213, som forbød seksuelle handlinger mellom menn, fjernet fra straffeloven.

💥 Gratis inngang. Billetter må løses ut.
Dørene åpner kl.18.
Arrangementet starter kl.18.30 💥

I forbindelse med kvinnedagen 2022 inviterer 8.mars-komitéen i Grenland, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og Litteraturhuset i Skien til gratis kulturkveld og prosalong på Ibsenhuset i Skien etter parolemarkeringa i Porsgrunn. Rammene for arrangementet er en engasjerende kulturell markering, med fokus på den fortsatte kampen for likeverd, både i Norge og verden.
8.mars-komitéen i Grenland sitt tema for 8.mars-uka 2022 gjenspeiler temaet for hovedtaleren vår på Ibsenhuset: Oppgjør mot mobbing, hacking og andre brudd på menneskers integritet.

Samtidig gjenspeiler bokbadet på kvinnedagen Skeivt kulturår, og at det er 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge. Den 21.april 1972 ble paragraf 213, som forbød seksuelle handlinger mellom menn, fjernet fra straffeloven.

ÅRETS PROGRAMIBSENHUSET 8.MARS

✅ Appell
Linda Pettersen fra Norsk folkehjelp Grenland.
Tema: Kvinnesaken i et aktuelt internasjonalt perspektiv.

✅ Hovedtaler
Bildetyvjeger Mia Landsem jobber mot brudd på tillit og intimsoner. Mia er ansatt som Ethical Hacker og har blant annet vunnet Jenteprisen. Mer informasjon lenger ned i arrangementet.
Tema: Digital vold og bildespredning.

✅ Prisutdeling
📢 Den røde ropert
Kunst ved:
- Kjersti Wold
- Astra Creative UB fra Hjalmar Johansen vgs.

Forslagsfristen til å komme med kandidater til årets feministpris i Grenland – Den røde ropert – er innen 28.februar.
Forslagene må være kandidater tilhørende – og med virke – i Grenland, og være skriftlige og begrunnet. Det skal fremkomme hvem som er forslagstiller. Forslagene sendes Thorild L. Osdalen i komitéen på thorilos@hotmail.com.

Prisen blir delt ut til enkeltpersoner eller lag, foreninger og organisasjoner, som har gjort en særlig innsats og vist stort engasjement for kvinners kampsaker, kvinners rettigheter og likestillingen mellom kjønnene.

Formålet med prisen er å markere, ha søkelys på og synliggjøre kvinners situasjon, posisjon og kvinners rettigheter innenfor kropp og helse, arbeid, utdanning, familie, likestilling og politikk i dagens samfunn.
Prisen er et bevis på at den innsats enkeltmennesker og frivilligheten gjør for å fremme og sette kvinnesaker på dagsorden, i Grenlandskommunene, Siljan, Skien, Porsgrunn og Bamble, nytter.

✅ Kulturelt innslag
Acustico UB fra Skien vgs.

✅ Vipps-aksjon
Hvert år pleier 8.mars-komitéen i Grenland å samle inn penger til et veldedig formål. I år har valget falt på en sak tilknyttet vår appellant på Ibsenhuset 8.mars, Linda Pettersen, som er styremedlem i Norsk Folkehjelp Grenland. De innsamlede penger går til Norsk Folkehjelp sitt arbeid i Bolivia, hvor det jobbes med demokrati og kvinners rettigheter, og der kvinner er sterkt involvert gjennom bondekvinneorganisasjonen.
Folkehjelpa har opprettet et eget Vippsnr. spesielt for 8.mars i Grenland:
733485 – “8.mars Grenland”.

✅ Stands
-Soroptimistene
-Utdanningsforbundet
-Amnesty
-Norsk folkehjelp

🎤 Konferansier
Karen-Beathe Olaussen fra 8.mars-komiteen i Grenland.

✅ Prosalong*
Samtale med Kristin Fridtun og Mona Høvring

Velkommen inn i vår årlige kvinnedagsprosalong der sakprosaforfatteren møter den skjønnlitterære forfatteren til en skakk samtale om kjønn, kjærlighet og gleden ved å leke med språket.

📖 Kristin Fridtun er en forfatter som har markert seg med flere bøker med skeiv tematikk. Foruten å ha vært en profilert skihopper med medaljer fra både NM og junior-VM, har hen en master i nordisk innenfor norrøn filologi, og har tidligere jobbet i Språkrådet. Gjennom sitt forfatterskap og sitt engasjement som skribent har hen gått i dybden på kjønnsroller, identitet og transproblematikk. I ‘Kjønn og ukjønn’ (2015) åpner Fridtun en ny inngang til kjønnsdebatten ved å gjøre arveordet kjønn til granskingsobjekt og springbrett for videre drøftinger av kjønn, kjønnsnormer og kjønnsidentitet. Boka røsker i den automatiserte og tidvis krenkende språkbruken vår. I ‘Homoflokar’ (2018) ser Fridtun blant annet nærmere på hva homotoleranse egentlig innebærer når vestlige stater konkurrerer om å være det mest homotolerante landet i verden. I 2021 utga Kristin Fridtun den fornøyelige og opplysende boka ‘Kunsten å irritera seg over skrivefeil’. Mer informasjon lenger ned i arrangementet.

📖 Mona Høvring er en prisbelønt, skjønnlitterær forfatter som helt siden debuten i 1998 har skrevet dikt og romaner om kroppens sug, hjertets savn, oppvekst, seksualitet og strid – blant annet. «Hovedkarakterene i mine tekster er ofte forvillede, røveraktige jenter. Jenter jeg på flere måter kan identifisere meg med, uten at disse jentene dermed er mitt selvbiografiske jeg,» har hun sagt i et intervju. I 2018 utga Høvring romanen med den ganske lange tittelen ‘Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født’ og ble belønnet med adjektiv som «gnistrende», «munter», «sår» og «hjertevarm» av anmelderne. I 2021 kom nok et kritikerrost verk med en lang og poetisk tittel fra hennes penn, ‘Soga om Fråid: hans meiningar og livskjensle: som også inneheld somme salige stunder’. Mer informasjon lenger ned i arrangementet.

🎤 Samtaleleder er Anne Spånem fra Litteraturhuset i Skien.

Husk at billetter må hentes ut selv om arrangementet er gratis 👇
https://www.ibsenhuset.no/program/kvinnedagen-2022/

💪8. marskomiteen i Grenland og Litteraturhuset i Skien, i samarbeid med Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, lover deg en helaften med mange relevante, spennende og viktige stemmer 📢

Arrangementsinformasjonen oppdateres fortløpende.

💰❤ Dette er våre fantastiske bidragsytere i form av spons:
✔ Utdanningsforbundet Vestfold og Telemark
✔ Utdanningsforbundet Skien
✔ Fellesforbundet avd.8
✔ Foreningen FRI Vestfold og Telemark
✔ Siljan Arbeiderparti
✔ Skien SV
✔ Fagforbundet Skien-Siljan

❗Anbefaler alle å følge med på samlearrangementet for 8.mars-uka for full oversikt over det som skal foregå i Grenland ifbm kvinnedagen 👇
https://fb.me/e/21bx66oNU

*Prosalonger er litterære kvelder der Litteraturhuset i Skien med støtte fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening setter søkelyset på aktuelle bøker eller trender i sakprosasjangeren.


✔ Mia Landsem (f. 1997) er bildetyvjeger, fighter & gamer. Helt siden hun var liten har Mia Landsem ønsket å gjøre noe med mening og hun har alltid blitt provosert av urettferdighet. Hun har vært aktiv innen gaming, men er også norgesmester og nordisk mester i taekwondo. Hun er ansatt som Ethical Hacker hos Orange Cyberdefense. Hun har studert IT-sikkerhet på Noroff og har tidligere studert trening, coaching og idrettspsykologi ved Norges idrettshøgskole i Oslo. I de siste årene har Mia brukt veldig mye tid i kampen mot folk som sprer private bilder. Mia startet jakten på personer som velger å spre andres nakenbilder videre. Uten å få betalt. Men med et inderlig ønske om å stille folk til veggs.
Hun har blant annet vunnet jenteprisen og vært finalist i cyber security woman of the year.

✔ Kristin Fridtun (f. 1987) fra Elverum er utdannet filolog, bor på Lillehammer og er forfatter på heltid. Hun har skrevet flere bøker om språk, som Norsk etymologisk oppkok (2012), Nynorsk for dumskallar (2013) og Språket er ei bukse (2019). Og foruten Kjønn og ukjønn (2015) og Homoflokar (2018) utga hun Kunsten å irritetera seg over skrivefeil i 2021. Fridtun vant Bokhandelens sakprosapris i 2016 og Språkprisen i 2019. Foto: Lene Sørøy Neverdal

✔ Mona Høvring (f. 1962) debuterte i 1998 med diktsamlingen IIK! Ein dialog, og har siden utgitt en rekke kritikerroste romaner og diktsamlinger. I 2012 ble hun tildelt Språklig samlings litteraturpris for sitt forfatterskap. Romanen Camillas lange netter (2013) ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris. I 2018 utkom Høvrings fjerde roman Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født til strålende kritikker. For denne romanen ble Høvring tildelt Kritikerprisen 2018. Hun ble også nominert til Bokhandlerprisen samme år. Høvrings bøker er oversatt til flere språk. I 2021 ble Høvring tildelt Doblougprisen for hele sitt forfatterskap og utga romanen Soga om Fråid: hans meiningar og livskjensle: som også inneheld somme salige stunder. Foto: Agnete Brun