8.sep. 2022 Kl.18:30
Ibsenhuset, Peer Gynt-salen
Lars Petter Kjær og Linn-Jeanethe Kyed

Arrangementet er gratis og vil bli strømmet.
Hent billetten din her.
Innslipp kl. 18.00

Vi markerer Verdensdagen for selvmordsforebygging i samarbeid med LEVE – Landsforeningen for etterlatte etter selvmord, Veiledningssenter for pårørende, Kirkens SOS Telemark, Mental Helse Hjelpetelefonen, Senter mot incest og seksuelle overgrep i Telemark, Skien kommune – Helse og velferd, FRI Vestfold og Telemark.

Årets appellant er ingen ringere enn Linn-Jeanethe Kyed, som vi blant annet kjenner som manusforfatteren og serieskaperen bak tv-serien Rådebank.

Denne populære tv-serien tematiserer og dramatiserer unge menneskers følelsesliv, psykiske helse og selvmord gjennomgående. Kyed har selv opplevd selvmord i nære relasjoner og dette har motivert henne til å skrive denne serien. Hun skal holde et innlegg/appell under overskriften selvmordsforebygging. Der vil hun blant annet fortelle om hvordan serien ble til og hvilke reaksjoner som har kommet i etterkant av de tre sesongene

Litteraturhuset inviterer igjen til en prosalong* i samarbeid med Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening i anledning Verdensdagen for selvmordsforebygging.

Lars Petter Kjær har skrevet den kritikerroste boka Elias og Benjamin. Boka er en kjærlighetserklæring til hans to sønner, tvillingparet som begikk selvmord med seks måneders mellomrom. I kjølvannet av tvillingenes selvmord måtte Kjær håndtere en helt egen form for mørke og sorg. En ting var følelsen av tap – men det fulgte også med en ansvarsfølelse. «Jeg spurte meg selv om jeg rett og slett hadde elsket dem nok,» har Kjær uttalt. «Det boken handler om, er egentlig min kamp mot disse mørke kreftene i meg selv, og hvordan jeg har kommet til et punkt hvor jeg føler at jeg er på et mer avklart sted – selv om sorgen lever i meg fortsatt.»

Samtaleleder er Anne Spånem.


Linn-Jeanethe Kyed er dramatiker og manusforfatter fra Ulefoss. Hun har blant annet skrevet manus til den norske kortfilmen Tuba Atlantic som vant Student Academy Awards i 2011 og ble nominert til Oscar for beste kortfilm ved Den 84. Oscar-utdelingen i 2012. Hun er skaperen av og har skrevet manus til den norske TV-serien Rådebank som hadde premiere på NRK i mars 2020. For manuset til sesong to, vant hun Gullruten 2021 i klassen beste manus, tv-drama og var nominert i samme klasse for sesong tre under Gullruten 2022.

Lars Petter Kjær er utdannet psykolog. Han har jobbet som organisasjons-psykolog, HR-direktør og hatt ulike roller i ledelsen i Sandefjord kommune. Foto: Guri Pfeifer.

Anne Spånem er kommunikasjonssjef i Skien kommune og nestleder i styret i Litteraturhuset i Skien.


*Prosalonger er forfattermøter der Litteraturhuset i Skien med støtte fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening setter søkelyset på aktuelle bøker eller trender i sakprosasjangeren.