6.mar. 2019 Kl.19:00
Folque Café
Når Ibsen blir homo. Minoriteters plass i den norske kanon.
Gratis inngang.
Arr. er et samarbeid med Ibsenforbundet.
Forfatterne Namra Saleem og Erik Eikehaug (fra Kragerø) møter til samtale om representasjon med redaktør i det skeive kulturtidsskriftet MELK, Anna Nafstad. Hvem har tilgang på de store kulturscenene og institusjonene? Hvem er synlige og hvordan kan vi arbeide for mer mangfold i litteraturnorge?
I fjor sommer lanserte det skeive mikroforlaget littMELK en splitter ny utgivelse på Nationalteatret: «Ibsen: etter mørkets frembrudd». Her blir Ibsens karakterer homoseksuelle, rullestolbrukere, ikke-binære, norsk-pakistanske og synlig samiske. Utgivelsen er et samarbeid mellom MELK, illustratøren Stian Tranung og seks forfattere: Namra Saleem, Mikkel Øyen, Hilde Susan Jægtnes, Siri Broch Johansen, Erik Eikehaug og Maia Siverts. Forfatterne ble invitert til å skrive en intim scene satt til et av Henrik Ibsens dramaer.
Namra Saleem (f. 1985) er en norsk journalist, skjønnlitterær forfatter og musiker i bandet FLTY BRGR GRL. Saleem tok en bachelorgrad i mediefag ved Universitetet i Bergen i 2008. I 2016 utgav hun romanen I morgen vi ler om en norsk-pakistansk jente i krysspress mellom religiøst konservative foreldre og den sekulære norske ungdomskulturen.
Erik Eikehaug (f. 1982) har vokst opp i Kragerø. Han har en bachelor i nordisk litteratur fra Universitet i Oslo, en master i Creative Writing and Publishing fra Kingston University, London. James Franco spytter når han snakker er hans første utgivelse. Han besøkte LiS første gang i september 2017.
Anna Nafstad er kunsthistoriker med lang erfaring som formidler ved Ibsenmuseet, og ved Ekebergparken. MA ved UiO med hovedoppgaven “Fifty shades of queer: Seksuell tvetydighet i kunsten til den amerikanske modernisten Charles Demuth”. På Litteraturhuset i år holdt Nafstad foredraget “Et skråblikk på Ibsen” i forbindelsen med Pride House. Og i Klassekampen (22.06.15) fremmet Nafstad nødvendigheten ved å lese klassisk, så vel som moderne, litteratur med queer-perspektiv.